Stockholm | Skånegläntan klockan 11:30

De senaste dagarnas regn och rusk har skapat optimala förutsättningar för lek i den del av Rosenlundsparken som bär namnet Skånegläntan. Här, precis bakom Skatteskrapan, öppnar sig en av Södermalms sköna, gröna lungor som likt en Central Park i miniformat, sträcker ut sig från Götgatan i väst till Ringvägen i öst. I det soligaste läget finns ”Stranden” – en sittplats med permanenta solstolar och parasoller som ger entrén en både vacker och lekfull karaktär

Men en gråmulen dag som denna kan varken solstolar, klätterställningar, sandlåda eller gungor mäta sig med de många vattenpölar som bildats lite varstans parken.  En dam, modell mindre, iklädd vattentäta material från topp till tå, styr med vingliga men bestämda steg mot en av pölarna. Strax bryts både lugnet och ytspänningen av ett ihärdigt plaskande tätt följt av ett smittande skratt.

Alla är dock inte lika glada över de regntunga skyarna som då och då väljer att öppna sig över Skånegläntan. Eleverna i gymnasieklassen som varje lördag ansvarar för parkens lilla café, rycker till av våffeljärnets ilskna fräsande när regndropparna landar på locket. Snabbt in med grädde, sylt och bullar under tak där de får vänta tills vattenpölarna fått sin påtår.