Kan det här vara sveriges hemligaste museum?

Guitars – The Museum i Umeå visar bröderna Åhdens livsverk. En samling av instrument och tillhörande föremål som tar språnget från 50-tal fram till idag. Det handlar om en gitarrsamling som, av de ledande musikmagasinen runt om i världen, är ansedd som den finaste på klotet.

Här ryms en likadan gitarr som den Keith Richards drar igång riffet till Honky Tonk Women med. Och här hänger en sådan som Eric Clapton använde i solot i Layla. Och modellen som Jimi Hendrix tände eld på i Monterrey. Men hur i all världen har dessa och hundratals er sällsynta och ovärderliga gitarrer från 50- och 60-talen hamnat mitt i Umeå och blivit Guitars – The Museum? Varför hänger de inte på MoMA i New York eller Tate Modern i London?

Det får du veta om du åker till Umeå och besöker museet. Du behöver inte vara speciellt intresserad av gitarrer för att uppskatta den här otroliga samlingen. Berättelsen om hur tvillingarna Åhdén från Vännäsby lyckats skapa världens förnämsta samling av vintagegitarrer i smyg och nästan i hemlighet är bara det värt resan.

 

Guitars the museum