Södertörns Villastad klockan 13:30

[ Farsta Strand ]

På upptrampade skogsvägar och slingriga träbryggor anlagda utmed sluttande klippsidor, vandrar vi längs sjön Magelungen. Temperaturen pendlar kring noll vilket gör att vattnet verkar ha svårt att bestämma sig för om det ska fortsätta att vara flytande eller övergå till fast form.

Den cognacsfärgade hunden sluter upp vid vår sida. Han som alltid envisas med att bära ett helt fång spretiga pinnar i munnen. Sin vana trogen uppenbarar han sig idag med en gigantisk trädgren fastklämd mellan käkarna som mötande flanörer får väja för.

Så reser sig villa Dagaborg på höger sida. Likt en trött svan som sökt vila vid strandkanten, ruvar den eleganta jugendvillan på minnen från förr. Både hon och några snickarglada hus vid vattnet är rester från det forna Södertörns villastad som skulle anläggas här vid 1900-talets början, men sedan revs när det moderna Farsta växte fram.

Skröna eller inte, men det sägs att uppfinnaren som bodde i det pampiga huset strax intill Ågestabron lät bygga egen velodrom i källaren. Walk in closet och teppanyakiihäll i all ära. Men att kunna erbjuda en cykelvelodrom i källaren måste väl ända vara en mäklares våta dröm.