Den grå damen fortsätter att leverera

Den amerikanska dagstidningen The New York Times grundades i New York, USA 1851 och är en av världens mest ansedda dagstidningar. Tidningens webbplats lanserades den 22 januari 1996 och har i dag cirka 30 miljoner unika läsare per månad. Tidningen har varit framgångsrik när det gäller att värva prenumeranter till sin digitala upplaga som har cirka 1,4 miljoner betalande läsare.

En webbplats som angriper läsaren på bred front

Vid en första anblick på www.nytimes.com ryggar jag nästan tillbaka. Innehållet är överväldigande och otroligt brett och det som slår mig är att webbplatsen i mångt och mycket har ett upplägg som liknar en fysisk papperstidning. Själva tidningshuvudet ligger centrerat högst upp och under det kan jag välja mellan olika sektioner – Världen, USA, Politik, Affärer mm. De 17 namngivna sektionerna avslutas med ALL och när jag klickar där får jag ytterligare valmöjligheter som visas i högerkanten. För att fördjupa sig i en artikel, klickar man på rubriken som är länkad. Ett nytt ”fönster” öppnas då med hela artikeln på samma sätt som på de flesta tidningars webbplatser. Tidningens huvudnyheter presenteras på förstasidan och uppdateras ofta. Förutom nyheter från staden med samma namn som tidningen, ligger fokus på internationella nyheter samt politik. Här finns även en debattdel samt en barometer som anger ställningen i det aktuella presidentvalet. New York Times angriper sina läsare på en bred front. Som nybörjare inser jag att det kommer att ta en stund att lära känna tidningens webbplats för den är inte helt lättnavigerad. Dock känns urvalet väldigt seriöst och varken skvaller eller någon större mängd sportnyheter får något utrymme här.

Vetgiriga, välutbildade och välavlönade

Med tanke på de många sektionerna kan man till en början anta att tidningen vänder sig till en bred målgrupp. Min analys är dock att webbplatsen främst riktar sig till en något äldre, vetgirig, välutbildad och välavlönad målgrupp som är vana tidningsläsare och efterfrågar en saklig, oberoende och seriös journalistik. Tidningens målgrupp finns också utanför landets gränser och det finns möjlighet att läsa innehållet både på spanska och kinesiska. Analysen bekräftas när jag tittar närmare på tidningens Media Kit. Här kan man till exempel se att läsarnas medianålder ligger på 48 år och att 73,7 procent har en examen från college. Medelinkomsten per hushåll är 790 709 dollar jämfört med den amerikanska snittlönen som ligger på 42 912 dollar.



Som en papperstidning fast på webben

Som jag tidigare nämnt har New York Times många likheter med en papperstidning. Kanske ligger det lite i sakens natur. Papperstidningen är fortfarande deras viktigaste utgåva som jag också tror att många av dem som är inne på webbplatsen har en relation till och känner igen sig i.

Att öppna webbplatsen känns lite som att lägga papperstidningen framför sig på bordet. Det klassiska tidningshuvudet ligger högst upp. Spaltindelningen känns också väldigt tidningsmässig där nyheterna är placerade i rutor med tillhörande bild, så som ofta görs i en papperstidning. Mindre bra är att texten är väldigt liten vilket borde kunna irritera den något äldre läsaren. Här finns inga gigantiska rubriker, utan allting är väldigt återhållsamt och sparsmakat. Bilderna är generellt sätt väldigt små och det är bara någon enstaka bild i större storlek. Man märker att fokus ligger på texten vilket ger ett lite gråtrist intryck. Inte konstigt att både tidningen och dess webbplats fått det mindre smickrande smeknamnet ”The grey lady”.



En bild säger inte mer än tusen ord

Redan på startsidan står det klart att på nytimes.com är det text och inte bild som är i fokus. Bilderna på startsidan är i de flesta fall inte större än ett frimärke. Bara någon enstaka bild har ett större format. Klickar man sig vidare in i ett reportage tar bilderna för sig desto mer och håller ofta en mycket hög kvalitet.  Jag kan tycka att det är lite synd att man inte är mer generös med bilder på webbplatsens startsida. Det skulle hjälpa tidningen bort från dess gråtrista rykte.

Rörliga bilder engagerar läsaren på ett nytt sätt

Med tanke på webbplatsens återhållsamma bildanvändande känns det uppfriskande att man då och då tar till rörlig bild. En av dagarna som jag var inne på webbplatsen var huvudbilden på startsidan rörlig och visade surfing vid Lofoten. Det kändes väldigt uppfriskande och till och med modernt. Snyggt gjort! Längst ner på startsidan finns även en sektion som är helt dedikerad rörlig bild – Timesvideo – där man samlat all rörlig bild på hemsidan. Här kan läsaren utforska och gå på djupet genom att ta del av intressanta videoreportage. Kultursektionen visade till exempel en intressant video om Bob Dylan i samband med att han tilldelats Nobelpriset i litteratur.

Enkelt, klassiskt och väldigt traditionellt

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Layouten på New York Times webbplats liknar i mångt och mycket det sätt som papperstidningen är utformad på. Den är enkel och klassisk, om än väldigt traditionell. När jag nu varit inne på hemsidan ett flertal gånger på kort tid, har jag börjat vänja mig vid den. Jag gillar typografin och på något sätt känns den bekant. Efter att nyligen varit på bio sett Woody Allens senaste film inser jag att den påminner om den han brukar använda i eftertexterna.

Att inte använda sig av mellanrubriker i artiklarna visar att man verkligen har tilltro till sina läsare och att de är kapabla att ta sig in i texterna utan att behöva lotsas med hjälp av en mellanrubrik. Jag tycker att det känns helt okej och passar med tidningens övriga layout.

Rapportering på djupet tar oss närmare verkligheten

Det finns fortfarande de som anser att man måste skriva kort på en webbsida för att människor inte orkar läsa långt på skärm. De borde ta en titt på New York Times topplista över de artiklar som tidsmässigt engagerat läsarna mest under 2015. Genomsnittslängden för de tio bästa artiklarna var 26 114 tecken vilket är extremt långt för en text på webben. Jag anser att webbplatsens styrka är just texterna och den höga kvalitet innehållet har. Det beror på att jag tillhör dem som uppskattar rapportering som går djupare och återger hela bakgrunden och på så sätt låter mig komma närmare verkligheten. Här lyckas New York Times!

Rubriker som håller vad de lovar

Rubrikerna är lagom långa och sakliga i tonen. Inget högljutt skrik i kvällstidningsmanér. Det finns en koppling till innehållet vilket gör att jag inte blir besviken när jag tar mig in i texterna. Någonting som kan upplevas störande är det frikostiga användandet av länkar i texterna. Mycket av det som länkas känns helt enkelt inte relevant. Bättre då att ge läsaren möjlighet att länka vidare på en annan, separat plats i artikeln. Avsaknaden av mellanrubriker stör mig som sagt inte och ger istället texterna ett skönt flöde.

Grått är också en färg

Sammanfattningsvis har jag under mitt analysarbete mer om mer kommit att uppskatta New York Times webbplats. Så mycket att jag blev riktigt sur när det visade sig att jag uppnått min kvot av gratisgästande. Jag gillar de välskrivna texterna och att man bjuder läsaren på texter som går på djupet. Visst skulle webbplatsen kunna livas upp med lite mer färg vilket skulle vara enkelt gjort med fler och större bilder på startsidan. Jag misstänker dock att tidningens trogna läsare är nöjda med webbplatsens utseende och det faktum att den inte skiljer sig alltför mycket från papperstidningen. Grått är också en färg och med de rätta accessoarerna en snygg sådan. Mitt betyg till den grå damen blir en fyra av fem möjliga.