Casa Smith | Porcospino Primitivo


Porcospino (som för övrigt betyder piggsvin) Primitivo är ett lustigt vin, explosivt och lite återhållet på samma gång. Druvorna av sorten primitivo, annars känd som zinfandel i USA, växte upp i Wahluke Slope, närmare bestämt i Northridge Vineyard intill Columbiafloden, i grusjordar med ett vulkaniskt topplager och ett undre lager som är rikt på järn och kalk. År 2014 började skakigt, men visade sig vara lite av en ful ankunge som så småningom blev en svan, med längre dagar som bidrog med jämn mognad.


Doft och smak

Ett explosivt vin, men ändå något sansat med sin medelfylliga kropp. Komplex, björnbärsdriven karaktär med drag av varma kryddor, lakrits och en balanserande örtighet, mineralitet och en liten puff av cigarrlåda. Generöst men fräscht, med snygg finish.

Namn Casa Smith Porcospino Primitivo
Producent Charles Smith Wines of Substance
Vinmakare Charles Smith
Land USA
Region Washington
Druvor 100 % primitivo
Årgång 2014
Lagring 12 mån på sin jästfällning i franska ekfat varav 35 % nya
Förpackning Flaska (750ml)
Kartong 12 flaskor
Pris 237,00 kr inkl moms
Restaurangpris 189,00 kr exkl moms
Artnr 74579
Varugrupp Rött vin
Lagerstatus Finns i lager

It's just wine, drink i! Charles Smith

Charles Smith | Wine of Substance

Vinproducent är kanske inte det första man tänker på när man träffar Charles Smith. Hans vildvuxna kalufs, mörka solglasögon och minst sagt oborstade attityd, för snarare tankarna till rockmusik än sofistikerade viner. En gissning inte helt avlägsen sanningen eftersom Charles i “sitt tidigare liv” var manager och turnéledare för flera rockband.

Charles är en självlärd vinmakare som drivs av sitt intresse att skapa viner som smakar som platsen där druvan vuxit. Resultatet är välbalanserade viner fullastade med smaker och med vingårdens speciella signum både när det gäller jordmån och klimat. Lika lite som Charles själv passerar obemärkt förbi, lika lite gör hans viner det. Och de fantasifulla namnen glöms knappast bort i första taget. Inte heller de spektakulära etiketterna formgivna av danska Rikke Korff som tidigare var designchef på Levi Strauss & Co. 

Druvorna i Charles Smiths viner kommer från några av Washingtons bästa växtplatser och han prioriterar odlare som tillämpar metoder för hållbart jordbruk. Charles har alltid något nytt projekt på gång och i slutet av juli 2016 slog han upp de 6,5 meter höga portarna till sitt nya vineri i den hippa stadsdelen Jet City i Seattle. Vineriet ligger i en gammal sliten industrilokal som han låtit bygga om till en av den amerikanska västkustens i särklass hetaste samlingspunkt för både tillverkning och provning av vin. 

Charles Smith är en sann naturbegåvning. En katt bland hermelinerna som drivs av sin passion att göra vin till folket. Utöver hans värstingar i små kvantiteter,  lyckas han även med konststycket att göra kvalitetsviner i större volymer som alla har möjlighet att njuta av.